Drænkort.pdf
T2.00.pdf
T2.01.pdf
T2.02.pdf
T2.03.pdf
T2.04.pdf
Drænsystemet venter nu bare på officiel godkendelse
Drænsystemet som blev vedtaget på foreningens generalforsamling den 25. maj 2024 er nu så fremskredent, at det det samlede projekt er fremsendt til Syddjurs Kommune for en endelig godkendelse – dels i forhold til Vandløbsloven og dels i forhold til en finansieringsløsning.
Efter grundige overvejelser og undersøgelser med bl.a. kommunens Miljø & Klima afdeling, eksterne eksperter og entreprenør er grundejerforeningen nået frem til, at et to-delt drænsystem vil kunne løse de værste oversvømmelsesproblemer herude for alle de grunde, som ikke tidligere har været sikret, men også være med til at forbedre vejenes stabilitet. Derudover skulle drænet gerne kunne aflaste det nuværende dræn omkring dele af Øreflippen.
Foreningen har på baggrund af udbudsmaterialet indgået en samarbejdsaftale med en entreprenør og deres ingeniør omkring en totalentreprise for hele projektet. Prisen herfor vil løbe op i max. 3,5 mio kr. (incl. moms og uforudsete udgifter).
Selve systemet er to-delt. Dels er der en del som dækker hele området ved Gåsehagevej og hvor drænvandet ledes ad stikvejene ned til Gåsehagevej (grusvejen langs det kommende højvandsdige) og herfra pumpes videre ud i kanalen ind til Øer Maritime. Dels er der en del, som dækker området omkring Bjarkes Grund, Klokkergrund, Klørgrund og Øreflippen (den del som ikke er omfattet af det gamle dræn). Vandet herfra påtænkes pumpet over i den eksisterede brønd på stranden ud for Matrikel 1KX, og hvor det sammen med vandet fra det gamle dræn føres ud i havet langs den eksisterende høfde. Begge pumpeløsninger til havet er valgt ud fra, hvor der er strøm og hvor udvaskningen vil være størst.
I første omgang forventer vi, at drænløsningen vil kunne løse de fleste problemer i området. Hvis det efterfølgende viser sig, at der stadig er grunde/områder, hvor der står vand, så vil vi være åbne for at lave ekstra tilkoblinger til systemet. Grunden til, at vi – og eksperterne - ikke kan være 100% sikre, er at området på Gåsehage er gammel havbund bestående af sand og enkelte stenrev, hvorfor vandet meget let kan finde nye veje.
Planen for projektet er nu, at Syddjurs Kommune skal godkende vores finansieringsplan, som enstemmigt blev godkendt på generalforsamlingen, og herefter nikke ja til at indgå i finansieringsløsningen. Det vil ske på samme måde som med højvandsdiget, hvor kommunen i første omgang afregner udgifterne til entreprenør og efterfølgende opkræver de relevante beløb hos grundejerne. Denne del af beslutningsprocessen forventer vi vil være på plads primo september. Derudover skal drænløsningen godkendes i henhold til Vandløbsloven, ligesom løsningen skal i høring i 8 uger og med en efterfølgende klagefrist på 4 uger hos alle grundejere, som projektet vil påvirke. Denne del af processen forventes først at være afsluttet i løbet af efteråret.
Vi må derfor forvente, at det meste af det store gravearbejde først vil ske i sommerhalvåret 2025. Vi har dog aftalt med entreprenøren, at såfremt efteråret viser sig fra den milde og tørre side, kan arbejdet påbegyndes i etaper. Det vil helt konkret kunne ske på Gåsehagevej med etablering af pumpebrønd og føringsrørs med fordelingsbrønde langs med Gåsehagevej (grusvejen).
Inden projektet sendes i høring vil grundejerforeningen kontakte alle berørte grundejere, hvor ejerskabet på stikveje ol. ikke er matrikuleret til at være ejet af grundejerforeningen. Vi håber ikke det vil være noget problem, og vil med de berørte grundejere drøfte, hvorvidt drænet evt. skal tinglyses på deres matrikel. Når projektet går i gang, vil grundejerforeningen løbende orientere om tidsterminer, og hvornår de konkrete grundejere vil blive berørt af gravearbejde.
Så alt-i-alt er der lys for enden af tunnelen!!
Med venlig hilsen
Bestyrelsen